Informācija par drošu ceļošanu

Informācija par drošu ceļošanu

Cienījamais ceļotāj, pirms došanās ceļojumā, rūpējies par sevi un savu ģimeni. Tiem, kas plāno ceļojumu, zemāk ir sniegta vissvarīgākā informācija par pašreizējiem drošības noteikumiem, kas pašlaik attiecas uz ceļotājiem. Lūdzu, ievērojiet atbildīgo iestāžu ieteikumus. Ziniet un aizsargājiet viens otru.

Izlidojot :

  • Pašlaik daudzas pasaules valstis pieprasa apmeklētājiem, pirms ierašanās valstī veikt COVID-19 PCR testu, to nepieciešams darīt ne ātrāk kā 72 stundas. Ārlietu ministrijas vietnē pastāvīgi tiek atjaunināta noderīga informācija par došanos uz ārvalstīm, lūdzu iepazīties ar informāciju https://mfa.gov.lv.

VISIEM 72 stundu laikā pirms ieceļošnas Turcijā obligāti jāaizpilda anketa https://register.health.gov.tr un jāsaņem HES kods. Kods būs nepieciešams jau Rīgas lidostā, lai veiktu reģistrāciju uz reisu.

  • Ja tūrists jau ir vakcinēts pret Covid-19 ar pilnu vakcīnas devu un ir pagājušas 15 dienas pēc kursa pabeigšanas ar Eiropas Zāļu aģentūras vai līdzvērtīgu regulatoru reģistrētām vai Pasaules Veselības organizācijas atzītām vakcīnām.Kā vakcinācijas fakta apliecinājums kalpo ES atzīts digitālais Covid-19 sertifikāts . Latvijas iedzīvotāji šo sertifikātu var lejuplādēt vietnē covid19sertifikats.lv . Pārejas periodā līdz 2021.gada 1.septembrim vakcinācijas faktu var apliecināt arī ar ES, EEZ valstīs, Šveicē vai Apvienotajā Karalistē izdotu vakcinācijas apliecinājumu( Apliecinājums par personas vakcināciju pret Covid-19”). Šajā gadījumā tūrists ir atbrīvots no prasības uzrādīt negatīva Covid-19 testa rezultātu lidojumam uz Turciju.
  • Ja tūrists pēdējo 6 mēnešu periodā ir pārslimojis ar Covid-19. Pārslimošanas faktu var pierādīt ar ES atzītu Covid-19 digitālo sertifikātu. Pārejas periodā līdz 1.septembrim pārslimošanas faktu vari apliecināt arī ar ES, EEZ valstīs, Šveicē vai Apvienotajā karalistē izdotu pārslimošanas apliecinājumu, piemēram, ārsta izziņu(027/U veidlapa,) angļu vai izceļošanas valsts valodā. Latvijas iedzīvotāji digitālo sertifikātu var lejuplādēt vietnē www.covid19sertifikats.lv . Persona tiek uzskatīta par Covid-19 pārslimojušu, ja ir pagājušas 11, bet ne vairāk kā 180 dienas kopš saslimšanas.
  • Parējie. Ja tūrists nav saņēmis pilnu vakcīnas devu vai kopš pēdējas vakcinācijas devas saņemšanas vēl nav pagājušas 14 dienas. Ja cilvēks nav izslimojis vai nevar to pierādīt saskaņā ar augstāk minētajiem noteikumiem. Tad obligāti ir nepieciešams negatīvs Covid-19 PCR tests, 72 stundu periodā pirms ieceļošanas Turcijā, vai antigēnu tests, veikts ne agrāk kā 48 stundas pirms ieceļošanas. Testiem jābūt angļu valodā.

No testa lidojumam uz Turciju ir atbrīvoti bērni līdz 6 gadu vecumam.

Visus pirms ceļojuma nepieciešamos apliecinājumus Tev būs jāuzrāda pirms iekāpšanas gaisa kuģī uz Latviju. Ja Tev nebūs visu nepieciešamo apliecinājumu, aviokompānija var Tev atteikt lidojumu.

Ielidojot Latvijā

(kamēr Turcijas Covid saslimšanas rādītajs ir mazāks par 75 saslimušiem cilvēkiem uz 100 000 iedzīvotājiem):
VISIEM 48 stundu laikā pirms ieceļošnas Latvijā obligāti jāaizpilda anketa www.covidpass.lv un jāsaņem QR kods. Kods būs nepieciešams jau Antālijas lidostā, lai veiktu reģistrāciju uz reisu.

Bērni līdz 12 gadu vecumam ir atbrīvoti no vakcinācijas vai pārslimošanas fakta apliecināšanas un testu prasības iebraucot Latvijā.

Bērniem līdz 12 gadu vecumam, kas ceļo kopā ar pavadoņiem, tiek piemēroti tādi paši pašizolācijas nosacījumi kā viņu pavadoņiem. Tomēr 10 dienas kopš izbraukšanas no augsta riska valsts bērniem nav ļauts veidot ciešus kontaktus ar personām ārpus savas mājsaimniecības, apmeklēt publiskus pasākumus, bērnu kolektīvus, un izmantot sabiedrisko transportu. Pārejas periodā līdz 1.septembrim šie pašizolācijas izņēmumi attiecas uz visiem nepilngadīgajiem bērniem.

  • Ja tūrists pēdējo 6 mēnešu periodā (ne vairāk par 180 dienām) ir pārslimojis ar Covid-19. Pārslimošanas faktu var pierādīt  ar digitālo sertifikātu no covid19sertifikats.lv vai pārejas periodā līdz 1.septembrim  var uzrādīt 027/U veidlapa no ārsta, obligāti angļu valodā, veidlapā obligāti jābūt informācijai, ka cilvēks vairs nav infekciozs un jānorāda izslimošanas periods. Šajā gadījumā tūrists ir atbrīvots no prasības uzrādīt negatīva Covid-19 testa rezultātu lidojumam uz Latviju. Šiem tūristiem nav nepieciešams veikt testu ieceļojot Latvijā. Nav jāievero pašizolācija.

Vai Covid-19 pārslimojušajiem jāievēro pašizolācija?

Pašizolācija pārslimojušajiem jāievēro tad, ja esi ieradies no īpaši augsta riska (emergency brake) valsts. Šo valstu saraksts publicēts SPKC tīmekļvietnē.

  • Ja tūrists jau ir vakcinēts pret Covid-19 ar pilnu vakcīnas devu un ir pagājušas  15 dienas no pēdējas vakcinācijas, jāizdrukā digitālais sertifikāts covid19sertifikats.lv vai jāpaņem no ārsta veidlapa “Apliecinājums par personas vakcināciju pret Covid-19” https://bit.ly/3iLrbyA) pārejas periodā līdz 1.septembrim Šajā gadījumā tūrists ir atbrīvots no prasības uzrādīt negatīva Covid-19 testa rezultātu lidojumam uz Latviju. Šiem tūristiem nav nepieciešams veikt testu ieceļojot Latvijā. Nav jāievero pašizolācija.

Kādos gadījumos pret Covid-19 vakcinētajam tomēr jāveic Covid-19 tests?

Pat ja esi vakcinēts, testu pirms un pēc iebraukšanas Latvijā Tev jāveic:

Ierodoties Latvijā no īpaši augsta riska (emergency break) valstīm, kuru saraksts publicēts SPKC tīmekļvietnē ;

ierodoties no augsta riska trešajām valstīm (valstīm ārpus ES, EEZ, Šveices un Apvienotās karalistes), kur Covid-19 saslimstības rādītājs ir lielāks par 75 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotājiem 14 dienu periodā, ja Tev nav ES atzīta digitālā Covid-19 sertifikāta.

Vai pret Covid-19 vakcinētiem ceļotājiem Latvijā ir jāievēro pašizolācija?

Ja Tu esi vakcinēts un Tev ir ES atzīts digitālais Covid-19 sertifikāts, Tu vari neievērot pašizolāciju, izņemot gadījumus, ja esi ieradies no īpaši augsta riska (emergency break) valsts. Šo valstu saraksts ir publicēts SPKC tīmekļvietnē .

Pārejas periodā līdz 2021.gada 1.septembrim vakcinācijas faktu vari apliecināt arī ar Eiropas Savienības (ES), Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstīs, Šveicē vai Apvienotajā Karalistē izdotu vakcinācijas apliecinājumu.

  • Parējie. Ja tūrists nav saņēmis pilnu vakcīnas devu vai kopš pēdējas vakcinācijas devas saņemšanas vēl nav pagājušas 14 dienas. Ja cilvēks nav izslimojis vai nevar to pierādīt saskaņā ar augstāk minētajiem noteikumiem. Tad obligāti ir nepieciešams negatīvs Covid-19 PCR tests, 72 stundu periodā pirms ieceļošanas Turcijā, vai antigēnu tests, veikts ne agrāk kā 24 stundas pirms ieceļošanas. Testiem jābūt angļu valodā. Šiem tūristiem arī par saviem līdzekļiem jāveic tests uzreiz pēc ieceļošanas Latvijā. 24 h laikā pēc atlidošanas tests jāveic tuvākajā testēšanas punktā, obligāti veicot testa rezervāciju pirms lidojuma uz Latviju. Gaidot testa rezultātu, tūristam jāpaliek savā dzīvesvietā vai vai kādā no LIAA tūristu mītņu sarakstā norādītajām tūristu mītnēm.

Bezkontakta analīžu nodošanas / pieņemšanas punkti

Ja testa rezultāts ir negatīvs:

  • personai jāveic 10 dienu pašizolēšanās savā dzīvesvietā. Pozitīva testa rezultāta gadījumā, vai ja tests nav veikts, personai ir jāizolējas kādā no LIAA mājaslapā publicētajām viesnīcā. Testa un viesnīcas izmaksas sedz ceļotājs!
  • persona var doties pašizolācijā uz savu dzīvesvietu, kur ievēro noteiktos ierobežojumus.
  • Ja testu veikt nav iespējams, persona nekavējoties dodas pašizolācijā uz tūristu mītni no LIAA saraksta, un paliek tur līdz brīdim, kamēr tests tiek veikts.

Ja testa rezultāts ir pozitīvs:

  • persona atzīmē informāciju informācijas sistēmā tīmekļvietnē covidpass.lv un nekavējoties dodas pašizolācijā (vai turpina izolāciju) brīvi izvēlētā Latvijas tūristu mītnē no LIAA administrētā tūristu mītņu saraksta, kam ir izstrādāti nepieciešamie drošības protokoli;
  • persona informē tūristu mītni par nebūtiskā ieceļotāja no trešajām valstīm bez testa vai ar pozitīvu testu statusu.

Šiem tūristiem jāpaliek pāšizolācija 10 dienas, ir iespējams veikt atkārtoto testu 7.dienā un ja tests ir negatīvs ir atļauts pārttraukt pašizolāciju. Rezultāts jāfiksē testēšanas sertifikātā.
Bērniem līdz 12 gadu vecumam tests nav jāveic.
Pašizolāciju var neievērot bērni līdz 12 gadu vecumam (līdz 2021.gada 1.septembrim – arī pārējie nepilngadīgie), kas ceļo kopā ar pieaugušajiem, kuri atbrīvoti no pašizolācijas prasības. Tomēr šādos gadījumos bērni 10 dienas kopš izbraukšanas augsta riska valsts neveido ciešus kontaktus ar personām ārpus savas mājsaimniecības, neapmeklē publiskus pasākumus, bērnu kolektīvus, neizmanto sabiedrisko transportu.

Ja plāno ierasties Latvijā, tīmekļvietnē Covidpass.lv ir jāaizpilda e-apliecinājums vismaz 48 stundas pirms ieceļošanas Latvijā:

  • Apliecinājumā jānorāda savu vārdu, uzvārdu, personas kodu, kontakttālruni saziņai un faktiskās dzīvesvietas adresi, kurā ceļotājs būs sasniedzams, kā arī valstis un izbraukšanas datumus, kurās cilvēks uzturējies pēdējo 14 dienu laikā pirms ierašanās Latvijā;
  • Pēc apliecinājuma aizpildīšanas tīmekļvietnē un savā e-pastā tiek saņemts QR kodu. Ja QR kods ir pazaudēts, to var atjaunot vietnē covidpass.lv.

Valstis  tiek iedalītas trīs kategorijās:

  • zema riska valstis – valstis, kurās saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju pēdējās 14 dienās nepārsniedz 75;
  • augsta riska valstis – valstis, kurās saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju pēdējās 14 dienās pārsniedz 75. Šo valstu skaitā var būt ne tikai trešās valstis, bet arī Eiropas Savienības (ES), Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstis, Šveice un Apvienotā Karaliste (AK).
  • īpaši augsta riska (emergency break) valstis – valstis, kurās konstatēta īpaši augsta saslimstība ar Covid-19 vai bīstamo Covid-19 celmu strauja izplatīšanās. Arī šo valstu skaitā var būt ne tikai trešās valstis, bet arī ES, EEZ valstis, Šveice un AK. Ieceļot no šim valstīm Latvijā var tikai tad, ja ir būtisks iemesls.

Valstu saslimšanas rādītāji un īpaši augsta riska (emergency break) valstu saraksts ir atrodams SPKC tīmekļvietnē .

Ārlietu ministrijas tīmekļvietnē var iepazīties ar informāciju par došanos uz ārvalstīm un ieceļošanu Latvijā Covid-19 ierobežojumu laikā.

Ceļojumu apdrošināšana:

  • Ceļojuma apdrošināšana Jums ir nepieciešama katru reizi, kad Jūs izbraucat no Latvijas. Tas var būt komandējums, atvaļinājums ārzemēs, ceļojums uz slēpošanas kūrortu vai izglītojoša ekskursija. Parūpējieties par savu ceļojuma apdrošināšanu, neriskējiet. Tūroperators CORAL TRAVEL Latvia SIA iesaka iegādāties medicīnisko izdevumu, kas var rasties ceļojuma laikā, apdrošināšanu. Šāda veida apdrošināšana atlīdzina nepieciešamās medicīniskās palīdzības izmaksas, kā arī repatriācijas izmaksas. Tāpat arī iesakām iepazīties ar pašreizējo nepieciešamās medicīniskās aprūpes apdrošināšanu Covid-19 uzliesmojuma laikā, un ar citiem apdrošināšanas veidiem, piemēram, ceļojuma atcelšanas apdrošināšanu, nokavēta savienotā reisa apdrošināšanu, nelaimes gadījumu apdrošināšanu u.c. Mēs iesakām rūpīgi izlasīt apdrošināšanas nosacījumus un izņēmumus, un izvēlēties sev piemērotāko apdrošināšanu.
  • Tiem, kas ceļo uz Turciju, iesakām jums noslēgt īpašu veselības apdrošināšanu, ko piedāvā Turcijas valdība, lai vajadzības gadījumā segtu visas ārstēšanas un izmitināšanas izmaksas, kas radušās COVID-19 rezultātā. Veselības apdrošināšana ir pieejama Turcijas oficiālajā tīmekļa vietnē.
  • Lūdzu, ņemiet vērā, ka neapdrošinātiem cilvēkiem ar COVID-19 ārstēšana tiek nodrošināta par maksu. Tāpat viesnīcām Turcijā nav pienākums segt izmitināšanas izmaksas personām, kurām COVID-19 apstiprinātā pozitīvā rezultāta dēļ ir jāizolējas ilgāk nekā plānotās brīvdienas.

Pirms ceļojuma:

Pirms došanās ceļojumā, lūdzam, rūpējieties par savu un ģimenes drošību, ievērojiet drošas ceļošanas procedūras, kuras noteikusi oficiālās Latvijas iestādes, apkalpojošais gaisa pārvadātājs un uzņēmējvalsts.

Līdzi jābut:

Svarīgi: Visiem, kas pamet Latviju, jāaizpilda elektroniskā veidlapa. Iegūtais QR (HES) kods būs jānorāda iekāpšanas laikā.
Mēs iesakām iegādāties ceļojuma apdrošināšanu.

Ceļojumu drošība:

Lidostā un lidmašīnā jāievēro higiēnas ieteikumi un instrukcijas:

  • Valkājiet maskas visās sabiedriskajās telpās
  • Dezinficējiet rokas
  • Uzturiet attālumu starp citiem pasažieriem

Svarīgi: Dažās valstīs Jums ir jāreģistrējas valdības vietnē pirms vai pēc ieceļošanas valstī. Ierodoties valstī, ir jāievēro šīs valsts iekšējie noteikumi: valkājiet maskas, kur to pieprasa, piem. pēc iziešanas no viesnīcas teritorijas. Jūsu pakalpojumu menedžeris sniegs jums pilnu informāciju par katrā valstī spēkā esošajiem COVID-19 noteikumiem.

Vērts zināt tiem, kas šobrīd atvaļinājumā vai plāno doties uz Turciju:

  • Turcijas pilsoņiem un iedzīvotājiem tiek piemērota komandanta stunda (darba dienās no pulksten 21:00 līdz 5:00 un nedēļas nogalēs no pulksten 21:00 līdz pirmdienai līdz pirmdienas pulksten 5:00). Tūristi netiek pakļauti komandantstundai.
  • Ierobežotas ēdināšanas uzņēmumu darbības (restorāni, kafejnīcas, bāri utt.). Restorānu un kafejnīcu darba laiks: 07:00 – 19:00. Veikalu, lielveikalu, frizieru darba laiks: darba dienās no 7:00 līdz 19:00, brīvdienās no piektdienas 20:00 līdz pirmdienai lielveikali un veikali ir slēgti. Restorāni apkalpos tikai ēdienu piegādi. Viesnīcas restorāni būs atvērti un atvērti tikai viesnīcas viesiem.
  • Turku pirtis, saunas, masāžas saloni, peldbaseini, atrakciju parki utt. pakalpojumi ir apturēti. Turku pirts, sauna, spa centri viesnīcās ir administrācijas ziņā.
  • Medicīniskās sejas maskas jālieto visās sabiedriskajās vietās, uz ielas, sabiedriskajā transportā, ieskaitot autobusus, taksometrus, prāmjus. Maskas jālieto arī tad, ja ar privātu automašīnu brauc vairāk nekā 1 persona.
  • Pilsētas sabiedriskais transports ir atļauts tikai ar sēdvietām, nodrošinot drošu attālumu starp pasažieriem. 20 gadus veci un jaunāki, kā arī 65 gadus veci un vecāki cilvēki nedrīkst izmantot sabiedrisko transportu.
  • Par COVID-19 drošības prasību neievērošanu tiek piemēroti sodi (900 TL).
  • Turcijā PCR testi tiek veikti visās valsts slimnīcās un daudzās privātās klīnikās. To laboratoriju saraksts, kuras Turcijas Republikas Veselības ministrija ir licencējusi PCR testu veikšanai valsts provincēs. Detalizētu informāciju par pētījumu COVID-19 pirms atgriešanās Latvijā informatīvās tikšanās laikā sniegs Coral Travel Latvia pārstāvji.

Novēlām Jums drošus ceļojumus!

Jūs varat uztaisīt rezervāciju vai uzdot mums jautājumu caur šo formu.