New! Latgalē-baudot kulināro mantojumu (gastro tūre) 10.10. - 1Diena

NEW!!! Latgalē – baudot kulināro mantojumu (gastronomiskās tūre)
 
Brauciena datums: 10.10.2020
brauciena cena: 19.00 Eur
 
Ekskursijas programma: Izbraukšanas no Rīgas 7:00
 
Vīngliemežu audzētava.
Vīngliemežu audzētavas apskate, kas ietver sevī izsmeļošu stāstījumu un redzējumu par vīngliemežu dzīvi, fizioloģiju, apstrādi un pārstrādi, kā arī piedāvājam degustācija ar vīngliemežu gaļu, kas pagatavota pēc oriģinālām vietējām receptēm, kuru papildina latviski dzērieni – pašu taisīta bērzu sula un šmakovka. Kā arī tiek piedāvātas konsultācijas par vīngliemežu audzēšanu, to īpatnībām un sejas atjaunošanas maskas ar vīngliemeža gļotu. Kā arī ir iespējams iegadāties gatavo produkciju – vīngliemežu gaļu un suvenīrus, ar gliemeža un Preiļu novada simboliku, kurus ir izgatavojuši vietējie amatnieki.
 
Karaļvalsts un leļļu galerija
Šeit jūs varat apskatīt mākslinieces Vladlenas fantāzijas un roku darba rezultātu. Mājas pagalmā skatieniem atklājas pilis miniatūrā ar grezniem tornīšiem, tiltiņiem, ūdensdzirnavām. Apmeklētāji labprāt fotografējas uz piļu fona. Lai fotogrāfijas taptu vēl romantiskākas, Vladlena ar domubiedriem uzšuvusi senlaicīgus tērpus( vairāk kā 500) gan pieaugušajiem, gan bērniem. Mājas pagalms papildināts ar daudziem senlaicīgiem elementiem. Leļļu galerijā katram ienācējam paveras pasaku un fantāzijas pasaule, kurā galvenās darbojošās personas ir mākslinieces darinātās lelles. Kompozīciju spektrs galerijā ir visaptverošs, šķiet, nekas nav gājis secen autores acīm.
 
Aglonas maizes muzejs un īsta Latgales pusdiena
Ar lielo darba mīlestību, ar uzticību visam latviskajam, ar vēlmi ieaudzināt cieņu pret savas zemes vēsturi saimniece Vija Aglonā izveidojusi maizes muzeju, kur apmeklētāji var uzzināt par maizes tapšanas procesu, pagaršot maizīti vai iemēģināt roku tās cepšanā. Muzeja saimniece ar visu sirdi godā ceļ Latvijas rudzu maizes klaipiņu. Šeit ir savākts simtiem lietu, kas saistītas ar graudu pārstrādi un maizes cepšanu: spriguļi, lizes, abras un citi. Muzeja dvēsele – saimniece Vija. Maizes muzejā apmeklētājus uzņem pati saimniece latgaliešu tautas tērpā, ar latgaliešu tautas dziesmām un latgalisku uzrunu, kur saruna sākas ar rudzu graudu atpazīšanu un izgaršošanu. Jūs gaida īsta Latgales kulinārā pusdiena
 
Aglonas pilsētas sirds nenoliedzami ir Aglonas katoļu baznīca – Latvijas katolicisma centrs un pasaules nozīmes svētvieta. Aglonas bazilika celta vēlā baroka stilā, un to rotā divi apmēram 60 m augsti torņi (18. gs. 1. puse, 1768.-1800.g.). Aglona, kā viens no baltu tautu apdzīvotiem centriem, pazīstama jau kopš 1800.-500. gada pirms Kristus dzimšanas. Kādreiz te auga biezi egļu meži, un no egles nosaukuma Aglona arī ieguva savu vārdu (egle vietējā izrunā – egļa/agļa). Saglabājušās vēstures liecības apstiprina, ka tā jau izsenis veidojusies kā baltu cilšu – latgaļu – svētvieta. Pirmās ziņas par Aglonu kā kristīgās kultūrvides daļu saistās ar 1263. gada traģiskajiem notikumiem, kad te tika nogalināts karalis Mindaugs un viņa divi dēli. Zināma arī leģenda par karalieni Martu, kura it kā bijusi Madelānu pilskunga meita, bet Aglonas bazilikas apvidū Madelānu pilskalns ar senpilsētu kādreiz bija ievērojams politisks un saimniecisks centrs. Bazilikā apskatāmas vairākas eļļas gleznas, kas tapušas 18. un 19. gadsimtā. Īpašas ir bazilikas ērģeles, kuras ir vairāk nekā 200 gadu senas. Svētglezna “Aglonas Brīnumdarītāja Dievmāte” (17. gs.) ir slavena ar savām dziednieciskajām spējām. Aglonas svētais avots ir viens no populārākajiem un vecākajiem avotiem Latgalē. Atzīmējot Aglonas bazilikas 200 gadu jubileju 1980. gadā, Romas pāvests Jānis Pāvils II tai piešķīra „Basilica Minoris” titulu, kas ir “mazās bazilikas” tituls, šāds tituls Latvijā ir tikai Aglonai.
 
Mājas siera degustācija.
Sieru gatavo no bioloģiskā piena, ko dod desmit gotiņas. To sien pašu rokām. Ciemojoties saimniecībā, viesmīlīgais saimnieku pāris izstāstīs par siera siešanas tradīcijām. Viņi atklās to, ka šeit sieru gatavo pēc receptēm, kas ir ne tikai pārņemtas no prasmīgām siera sējējām, aizgūtas no Ulmaņlaiku pavārgrāmatām, bet arī pašu izdomātas. Saimnieki dos dzert tēju vai kafiju no Latgales podnieku veidotiem traukiem, un, protams, nogaršot visdažādāko garšu sierus. Vispirms Jāņu sieru ar ķimenēm vai zaļumiem (kāds nu kuram labāk tīk), tad maigo Mocarellas un svaigo Ricottas sieru, kas garšo īstiem siera pazinējiem. Zemnieku sētas gaišais starojums, viesmīlīgie saimnieki un lauku gardumi – paniņas, sūkalas, rūgušpiens un mājas sviests, ko šeit var palūgt papildus nogaršot, rada miera sajūtu, ko gribas baudīt vēl un vēl, neievērojot laika gaitu. Nepalaid garām! Nokļūstot Latgalē, jānobauda īstens latgaļu siers, kura pagatavošanai nepieciešamas aptuveni 2-3 diennaktis un jānogaršo citi vienkāršie, saimnieku rokām gatavotie labumi. Vēl piedāvā Šeit, kā jau kārtīgā lauku saimniecībā, ir iespējams ne tikai baudīt gardumus, iegādāties tos līdzņemšanai, bet arī elpot tīru gaisu un kopā visai ģimenei samīļot mājdzīvniekus un apskatīt lopu laidaru.
 
Mājupceļš. Ap pēc plkst. 21:00 atgriešanās Rīgā
 
Noderīga informācija un papildus izmaksas:
Mājas siera degustācija: 6 €
Aglonas maizes muzejs un īsta Latgales pusdiena: pieaugušie 13 €, bērni līdz 7 g.v. 6 € (rezervācija un apmaksa pirms brauciena)
Karaļvalsts un leļļu galerija: pieaugušie 3 €, bērni 2 €
Vīngliemežu audzētava: 5 €
 
 
Vēlaties rezervēt?
Zvaniet: +371 22085055, +371 67186320 rakstiet uz info@dimartour.lv

Jūs varat uztaisīt rezervāciju vai uzdot mums jautājumu caur šo formu.

Brauciena cena EUR 19.00/par personu
19
Kopā 19.00 EUR

Informācija par braucienu

  • 10.10.2020
  • 1 Diena